Rakúsko: Povinnosť pri dopravnej zápche od 1.1.2012

redakcia 0

Pri nehode môžu minúty, častokrát aj zopár sekúnd rozhodnúť medzi životom a smrťou. Drahocenný čas, ktorý záchranné jednotky doteraz strácali v dopravných zápchach. Vozidlá záchrannej služby si musia raziť cestu upchatými cestami a kolónami. 

Nový dopravný predpis prináša pre rakúsku záchranku, hasičov a políciu možnosť prepraviť sa k miestu nehody rýchlejšie. Ak im uvoľníme cestu, môžu byť účastníci nehody zachránení a následky nehody odstránené rýchlejšie. Šance na prežitie ťažko ranených sa zvyšujú o 40 %.

Ako jednoducho „cesta pre záchranu“ funguje, sa dočítate ďalej:

Voľná cesta pre záchranu

funguje už aj v susedných štátoch Rakúska: v Nemecku, Slovinsko, Českej republike a vo Švajčiarsku. Výsledkom je, že záchranné jednotky sa dostanú na miesto nehody rýchlejšie, zranení sú ošetrení rýchlejšie a odstránenie zablokovej premávky je jednoduchšie.

KEDY?

Od 1. januára 2012 musia všetci účastníci cestnej premávky vytvárať „cestu pre záchranu“ ihneď ako sa začínajú tvoriť kolóny a upchávať cesty, bez ohľadu na to, či sa dopravná nehoda už stala. A je jedno, či ide o osobné vozidlá, nákladné vozidlá, motorky či autobusy.

KDE?

„Cesta pre záchranu“ platí pre všetky diaľnice a rýchlostné cesty resp. autostrády.

AKO?

Všetky vozidlá krajného vonkajšieho ľavého pruhu jazdia čo najviac vľavo a radia sa paralelne cesty do radu. Všetky vozidlá v ostatných pruhoch jazdia čo najviac vpravo, využívajúc aj odstavný pruh. Tak vzniká život zachraňujúca „cesta pre záchranné jednotky“.

UPOZORNENIE: Aj keď vozidlá pred Vami nevytvárajú cestu pre záchranku, ste povinní s jej vytváraním začať vy.

Vytvorte núdzový pruh ihneď ako začne na diaľnici alebo na rýchlostnej ceste viaznuť premávka a hrozí dopravná zápcha. Nezávisle od toho, či sú v blízkosti zásahové vozidlá alebo nie. Nasmerujte vozidlo čo najviac ku krajnici a jazdite paralelne s núdzovým pruhom. Dodržujte pritom potrebný bezpečnostný odstup k vozidlu pred Vami.

Ďakujeme za pomoc

1 Hviezdička2 Hviezdičky3 Hviezdičky4 Hviezdičky5 Hviezdičiek (7 hlasov, priemerne: 4,30 z 5)
Loading...

Pridaj komentár